perjantai 20. maaliskuuta 2020

Kymmenen kohtaa lukutaidosta, osa 4


Puoli tuntia omaa aikaa


Tämä on lupaus. Puoli tuntia itselle päivässä. Mihin sinä sen käyttäisit? Menisit kävelylle? Jumppaan? Parisuhteeseen?

Miten sen saa? Löysän, hengittävän hetken päivään lapsiperheen hektisessä arjessa? Sen saa lukemalla lapselle ääneen. Vaikkapa vartin päivässä. Iltasatuhetki, päivälukuhetki, päivähoidosta tulohetki.

Ääneen lukeminen rauhoittaa lapsen. Syke laskee kuuden minuutin lukemisen jälkeen. Tutkimuksen mukaan 1-6-vuotiaat lapset, joille luettiin iltasatu, nukkuivat puoli tuntia pitempään.

Ääneen lukeminen on tehokas keino vaikuttaa lapsen lukutottumuksiin. Se helpottaa lapsen oppimista koulussa. Lapsi hyötyy ääneen lukemisesta vauvasta - jopa kohdusta – asti alakoulun loppuun saakka. Vasta opittu lukutaito on useimmiten mekaanista eikä tekstin sisällöt avaudu kuviksi ja ajatuksiksi omaan päähän kovin helposti. Siksi vanhemman ääneenluku antaa myös mallin lukemisen nautinnosta ja lukusujuvuuden merkityksestä.

Ota lapsi kainaloon, asetu mukavasti sohvalle tai nojatuoliin. Lue lapselle, lue lapsen kanssa ja kuuntele kun lapsi lukee. Antautukaa yhdessä tarinalle. Lukuvartti antaa molemmille lahjaksi hetken läheisyyttä ja keskusteluyhteyden. 

Päivi Lehmusvuori
Toenperän Juvan kirjasto
kirjastonjohtaja

PS. Lukeminen on omaa aikaa. Ja muista se syke, joka laskee jo kuuden minuutin lukemisen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti