maanantai 30. maaliskuuta 2020

Kymmenen kohtaa lukutaidosta, osa 7


Apua, en minä osaa!


Onko lukeminen jäänyt vähiin? Luitko lapsena pelkkiä Aku Ankkoja? Vai suuntasitko askeleesi pelikentälle? Neljännes vanhemmista kokee, että he eivät osaa ohjata lapsiaan lukemisessa.

Älä hätäile! Ota selvää. Apua on saatavissa.

Aloita helposta. Kuuntele yhdessä lapsen kanssa iltasatua. Pikku kakkonen on julkaissut Arenaan Yöpuun satuja. Kirjastosi verkossa kuunneltavat e-äänikirjat tarjoavat apua nopeasti. Timo Parvelan Hyvän mielen iltasaduista pidät taatusti itsekin. Ja hyvin avaralta kuulostaa Lauri Markkasen lukemana Mur ja mustikka.

Aloita tutusta. Lapsi kuuntelee mielellään, kun luet Tekniikan maailmaa. Mummolan Aku Ankan taskarit ovat kova juttu.

Lue yhdessä lapsen kanssa. Anna lapsen lukea lause tai kappale ja lue itse seuraava. Näin etenette yhtäjalkaa ja tasa-arvoisina. Lue kirja ensin ääneen itsellesi ja sitten lapselle. Taiteilijatkin harjoittelevat!

Kirjasto tarjoaa apua aikuistenkin lukuvaikeuksiin. Selkokirjat ovat hyvä tapa aloittaa uusi lukuharrastus. Äänikirjoja voi lainata myös cd-levyinä. Järjestöiltä saa tukea. Erilaisten oppijoiden liitto neuvoo. Niilo Mäki instituutista saa lukuvaikeuksissa kamppailevalle luku- ja matematiikkapelejä. 

Kyllä sinä osaat. Lukuretkiltä lapsen kanssa voi löytää itsensä.

Päivi Lehmusvuori


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti