sunnuntai 13. elokuuta 2017

Mielikuvitus antaa siivet

Vainio, Pirkko: Reino saa siivet. Lasten keskus 2016.


Reino rapusuttelee ruohonkorsia ja huomaa mehiläisen. Se pörisee ja kulkee tarmokkaasti kukasta kukkaan. Kunpa minäkin osaisin lentää! Reino huomaa hahtuvaisen voikukan, puhaltaa ja niin siemenet lähtevät kieppumaan ilmassa. Ehkä minäkin voisin lentää tällaisella? Reino alkaa etsiä sopivanmuotoisia kukanvarsia. Koiranputken kukinto tuntuu tarpeeksi isolta. Mutta joka kerta Reino tupsahtaa loikan jälkeen takaisin maahan. Pitää saada siivet, tuumii Reino.

Reino tarkkailee sudenkorentoa. Tuollaiset siipien pitää olla. Reino kokeilee vaahteran siemenkotia ja hypää heinänkorrelta ilmaan. Suoraan sammalikkoon! Tarvitsen isommat siivet. Reino huomaa perhosen, ja etsii sopivia puunlehtiä. Valmiina liitämään! Mutta oksalta Reino rysähtää suoraan pensaikkoon. Reino näkee varpusen: tuollaiset vahvat siivet minä tarvitsen. Sulat! Niistä minä teen siivet. Mutta männyn latvasta Reino putoaa neulasmattoon. Minun on vielä harjoiteltava laskeutumista, tuumii Reino. Ilta saapuu ja Reino törmää torkkuvaan lepakkoon. Sen siivet ovat juuri sellaiset, jotka kantasivat Reinoa. Nyt olen oikeilla jäljillä! Vaahteranlehden muoto vaikuttaa oikealta. Reino hyppää kiveltä - suoraan lammikkoon.

Uupuneena Reino nukahtaa lumpeenlehdelle. Ja näkee unta. Hiirityttö kuiskuttaa sen korvaan: Reino, et voi lehtää toisten siivillä. Sinun pitää kasvattaa omasi! Mutta eihän minulla ole siipiä. On sinulla, sisälläsi, pienet siivenalut. Ne sinä voit kasvattaa suuriksi - ne sijaitsevat samassa paikassa kuin unelmasikin.

Reino herää. Ja löytää siipensä. Unelmiensa ja mielikuvituksen siivin se seilaa harakankelloilla ja lentää avaruuden tähtitarhoissa.

Reino saa siivet on kaunis kirja, joka avaa itsensä vasta muutaman lukukerran jälkeen. Mielikuvituksen ja luonnon tarkkailun yhteys, samankaltaisuuksien oivaltaminen ja eri käyttötarkoitusten kokeileminen ylistää luovuutta ja kädentaitoja. Keskikesän kuulaus ja kauneus on kirjassa käsinkosketeltavan läsnä. Uusi lukukerta kesän keskeltä antoi teokselle uuden ulottuvuuden. Erityisen koskettavaa oli Reinon sitkeä yrittäminen, epäonnistumiset eivät lannistaneet häntä vaan johdattivat eteenpäin.

Pirkko Vainio on suomalainen kuvittaja ja lastenkirjailija. Hän asui pitkään Italiassa. Hänen kirjojaan on käännetty ja julkaistu useilla kielillä. Lukuketussa on ollut hänen kuvakirjojaan alusta lähtien. Reino saa siivet on hänen uusin Suomessa julkaistu teoksensa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti