perjantai 11. elokuuta 2017

Herra Gummi vastaan Jaakko

Stanton, Andy: Olet ilkimys, herra Gummi! Kuvittanut David Tazzyman. Suomentanut Jaana Kapari-Jatta. Schildts & Söderström 2014.


Herra Gummi on aikamoinen tapaus. Hän on kiivas ja punapartainen mies, jonka silmät verestävät ja tuijottavat kuin kurjaan luolaan käpertynyt meritursas. Hän on hirveä kammotus ja vihaa lapsia, eläimiä, hauskuutta ja keitettyjä maissintähkiä. Mukavaa hänestä sen sijaan on torkkua sängyssä, olla yksinäinen ja murjottaa kaikille.

Herra Gummi asuu Lamonen-Pulin kaupungissa. Sen laitamilla asuu myös kulkukoira, jonka nimi on Jaakko. Kaikki kaupungin asukkaat rakastavat Jaakkoa. Jaakko on iso ja karvainen ja on hulluna puutarhoissa kieriskelyyn. Kaupunkilaisista Jaakko tuo onnea, ja siksi heillä on sille aina pieniä makupaloja ja herkkuja.  Herra Gummillakin on puutarha. Ja mitä hienoin ja viehkein ja vehrein! Tarina alkaa siitä, kun Jaakko löytää herra Gummin puutarhan.

Olet ilkimys, herra Gummi! sisältää teenjuontia, outoja juonenkäänteitä, lauluja, mätiä lehmänsydämiä, salaperäsiä bonustarinoita, joissa kerrotaan maailmankaikkeuden arvoituksesta sekä Polly - jonka oikeaa nimeä en aio yrittää kirjoittaa tähän - Joonatan Kare, tyttö nimeltä Pekka, Martti Pikapesula, Ville Viljami Kolmas eli tuttavallisemmin VV Kolmas, joka on lihakauppias, rouva Suloinen, jolla on makeiskauppa sekä Perjantai O´Vela, jonka mielestä totuus on sitruunamarenki. Ja loppu kirjasta (ennen salaperäistä bonustarinaa) on pelkkää tyhjää, typösen tyhjää tilaa.

Tietenkin tärkeintä kaikesta on se, että kirja on hauska. Sen lisäksi että sen sivuilla on vähän tekstiä ja siinä on kuvia. Ja myyriä, ketsuppia ja myrkkyä.

Tämä on ensimmäinen herra Gummista kertova kirja. Herra Gummi on ilkimys ja muistuttaa aika paljon Nilviöiden pariskuntaa Roald Dahlin samannimisessä kirjassa. Kirjailija Andy Stanton onkin palkittu Roald Dahl Funny Prizella. Hän on kirjoittanut yhdeksän Gummi-kirjaa ja niistä kahdeksas on nyt ilmestymässä. Kettukirjana kelpo toisesta luokasta viidenteen. Ja ääneenlukukirjana nauruvaroitus.

Olet ilkimys, herra Gummi!
Herra Gummi ja piparipohatta
Herra Gummi ja voimakivet
Herra Gummi ja vuorenpeikot
Herra Gummi ja tassiva karhu
Mitä syödään, herra Gummi?
Herra Gummi ja kirsikkapuu
Herra Gummi ja salapiilo

PL 11082017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti