sunnuntai 13. elokuuta 2017

Kohti tähtiä!

Sortland, Björn & Parvela, Timo:  Kutsu. Kuvittanut Pasi Pitkänen. WSOY 2015. Kepler62 -sarjan kirja yksi.

Ari on vartijan kamerassa. Hän pitelee omenaa, jonka on juuri varastanut. Vartija saa hänet kiinni, mutta Ari vain puraisee omenaa ja laittaa sen takaisin omenakasaan. Vartija raahaa Arin ulos ja tyhjentää hänen taskunsa. Sieltä löytyy foliopakkauksessa uusi peli, jonka nimi on Kepler62. Ari laahustaa kotiin. Siellä ei odota muu kuin maissinaksut, joita sentään vielä riittää kaikille, ei vain rikkaille. Äiti on taas jossain retkillään etsimässä jotain - ruokaa, rahaa, työtä. Pikkuveli Jonin reppu on hujan hajan eteisessä. Ari näkee pakkauksen Jonin kädessään: se on - Kepler62.

Ari ja Joni alkavat pelata. Tunnit kuluvat. Yhdessä he pääsevät tasolle 99. Mutta siinä on seinä vastassa. Mikään ei toimi. Peliyhteisöistä ei heru apua. Viimeinen yritys on enää jäljellä. Minkä aseen Ari valitsee. Joni tarttuu Aria kädestä: "Ota tikari. Laita silmät kiinni, vastustaja on nopeampi kuin silmäsi. Minä sanon kun sinun pitää iskeä." Ja niin Ari kulkee silmät kiinni, vaiston varassa, tuntien uhkan.

He pääsevät läpi pelistä. Mutta mitä sitten? Onko tämä kutsu, niin kuin huhutaan? Mihin? Millainen? Mitä nyt on tehtävä?

Parvela, Sortland ja Pitkänen ovat luoneet lasten ja  nuorten scifi-sarjan, joka on saanut nosteen aikaan. Sarjan olennainen osa on sen grafiikka - kuvitus luo sekä jännitteitä että on osallinen itse tarinan kerrontaan. Se lähenee sarjakuvallisuutta - tai viittaa elokuvallisuuteen. Teksti on lyhyttä ja selkeää. Ensimmäisessä osassa sivuja on noin 120 ja niistä ehkä kymmenesosa on kuvia. Toinen osa on hiukan pitempi. Kirjaan on mahdollista tarttua heti, kun lukutaito on harpannut sanojen lukemisesta ymmärrykseen. Sarja tavoittelee laajaa ikähaitaria - ja ehkä saavuttaa sen? Suositusikää voisi arvuutella toisesta luokasta seitsemänteen.

Kepler62 on aluevaltaus. Toinen osa Lähtölaskenta alkoi jo koukuttaa aikuista scifin lukijaakin.

Kirja 1:Kutsu
Kirja 2: Lähtölaskenta
Kirja 3: Matka
Kirja 4: Pioneerit
Kirja 5: Virus
Kirja 6: Salaisuus

Pl13082017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti