torstai 26. maaliskuuta 2020

Kymmenen kohtaa lukutaidosta, osa 6


Mallista maalitauluksi


Vanhemmuus on sekä vaativa että antoisa mylly. Pienille lapsille vanhemmat ovat malleja ja oppaita elämään. Murrosiässä malli usein vaihtuu maalitauluksi ja vastukseksi, jonka kanssa mitellään voimia. Vanhemmuus on elinikäinen prosessi. Vanhempiaan kantaa sisällään koko elämänsä.

Minua saatetaan kotipaikkakunnallani puhutella äitini nimellä. Eleeni, ilmeeni ja ääneni tuovat tuttavilleni mieleen äitini, joka oli Rautalammin kirjastonjohtaja. Eikä varmaan muuta tarvitse sanoa aiheesta mallioppiminen.

Varhaislapsuuden lukemisen kokemukset ovat merkittäviä lasten lukutaidolle. Sen vaikutus ei tule ainoastaan siitä merkittävästä vuorovaikutuksesta, minkä lukeminen tarjoaa lapselle. Eikä niistä kirjallisuuden sisällöistä ja sanastoista, mitä lukiessa yhdessä jaetaan. Yhtä merkittävää on lukemisen roolimalli.

Lukemisen malli tarttuu. Tutkimusten mukaan isän lukeminen on erityisen vaikuttavaa niin tytöille kuin pojille. Isä tekee lukiessa erilaisia kysymyksiä luetusta. Miesten kysymykset koskevat yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan enemmän käsitteitä, mikä kehittää lasten ajattelua ja mielikuvitusta.

Lukeminen näyttäytyy lapselle helposti naisten maailmana. Se voi olla yksi syy siihen, että pojat eivät niin kiinnostu lukemisesta ja kirjoista. Tätä kehityskulkua voitte te isät, isoisät ja miespuoliset läheiset muuttaa omalla esimerkillänne!

Päivi Lehmusvuori
Toenperän Juvan kirjasto
kirjastonjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti